Mar 20, 2011 with 0 Comment(s)
Tentera perikatan Amerika Syarikat dan Eropah melancarkan tindakan ketenteraan — dinamakan operasi Odyssey Dawn — ke atas Libya semalam (tengah malam dan awal pagi ini, waktu Malaysia) untuk memaksa Muammar Gaddafi menghentikan serangan ke atas rakyatnya sendiri, sekali gus meninggalkan tampuk kepimpinan.

Kempen perikatan itu dilihat sebagai yang terbesar sejak Perang Iraq hampir lapan tahun lalu. Ekoran serangan itu, televisyen kerajaan Libya melaporkan negaranya “diceroboh musuh”. Pesawat-pesawat perang melepaskan serangan pertama dengan memusnahkan kereta kebal pasukan tentera kerajaan di Benghazi, sebelah timur Libya.


Selain Amerika Syarikat, perikatan Barat itu terdiri daripada Britain, Perancis, Kanada dan Itali. Beberapa jam kemudian (awal pagi ini waktu Malaysia), kapal perang dan kapal selam Britain dan Amerika Syarikat melancarkan lebih daripada 110 peluru berpandu ke atas pangkalan pertahanan udara di sekitar Tripoli - ibu negara Libya dan bandar raya Misrata di sebelah barat, yang dikuasai tentera Muammar.

Pentagon berkata operasi ini diadakan untuk menguatkuasakan resolusi PBB yang mengenakan zon larangan terbang dan apa jua pendekatan bagi menghentikan tindakan ketenteraan Muammar di negaranya ekoran kebangkitan rakyat yang berlarutan sejak sebulan lalu. Resolusi itu diluluskan tiga hari lalu. Malah serangan ini dilancarkan beberapa jam selepas perikatan itu dan negara Arab mengadakan mesyuarat khas di Paris semalam.

“Ini bukan hasil yang Amerika Syarikat atau mana-mana rakan kami mahukan,” kata Presiden Barack Obama yang sedang mengadakan lawatan ke Brazil.

“Kita tidak boleh berdiri begitu sahaja apabila seorang penzalim memberitahu rakyatnya bahawa tidak ada belas kasihan,” kata beliau.

Tidak sampai dua jam selepas Obama mengeluarkan kenyataan itu, Muammar pula muncul di televisyen sambil merayu kepada negara-negar Arab dan Amerika Latin supaya “berdiri bersama rakyat Libya, menentang pencerobohan ini yang tidak akan membawa apa-apa kesan, sebaliknya menjadikan rakyat Libya lebih kuat dan bersatu.”

Di Washington, Laksamana Muda William E. Gortney berkata, peluru berpandu dilepaskan daripada beberapa kapal pemusnah Amerika Syarikat dan juga kapal-kapal selam serta satu daripada milik Britain. Katanya, serangan itu mengenai lebih daripada 20 lokasi tentera udara Libya sepanjang kawasan pantai Mediterranean dan sebelah barat.

Katanya, serangan ini hanya bahagian pertama siri kempen mereka dan lebih banyak serangan sudah dirancang. Kapal Amerika Syarikat yang terlibat termasuklah USS Barry, USS Stout, USS Providence, USS Scranton dan USS Florida manakala satu kapal selama Britain Westminster.-TMI

sumber dari : ! BUJANG SUSAH !

bagi pendapat aku, mereka (PBB) mnyatakan bahawa mereka ingin membantu rakyat libya tetapi kenapa mereka menyerang dan mengorbankan penduduk libya ? kata nak membantu kemanusiaan sedunia. terserlah kebengongan disitu kan ? tak payah lah nak bantu negara orang lain, jaga negara masing2 sudah lah weh ! nih korang CEROBOH NEGARA ISLAM ! sepatutnya OIC pon kene bersatu menyerang balik tindakkan tuh.. negara negara ISLAM perlu bersatu, kita serang balik. ini tidak. semua pengecut ! "jangan kita menyerang kaum lain jika tidak mempunyai sebab musabab yang betol, tetapi sebaliknya, kita perlu menyerang kaum lain apa bila mereka menyerang kita dahulu"

so ? what do you think ? Di mana kekuatan tentera Libya untuk mencegah pencerobohan tentera asing? sepatutnya negara yang kaya dengan minyak dapat membiayai angkatan tentera yang moden... Sepatutnya sekarang ni puak pemberontak dan kerajaan bergabung menentang serangan dari negara2 barat. sepatutnya rakyat dan kerajaan libya bersatu padu untuk menentang tentera penceroboh itu.

walau siapa pun mereka, walau bangsa lain, tapi mereka tetap SAUDARA kita ! SAUDARA seISLAM ! mari kita berdoa agar Allah membantu negara Islam untuk memusnahkan orang kafir laknatullah itu ! Allahuakhbar !

akhir kata daripada aku, maaf kalau aku ada tersalah cakap. aku pun manusia, melakukan kesilapan, aku ada terbaca sesuatu di blog BUJANG SUSAH. beliau berkata :-

"Tegurlah jika hamba ada membuat kesalahan, baik dengan sengaja atau tidak. Kerana hamba insan biasa yg tak sunyi dari kesilapan."

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

Assalamualaikum.