Apr 29, 2011 with 26 Comment(s)
hai, salamualaikum. hari nih hari jumaat yang indah lagi nyaman. daripada malam tadi, dan sampaikan pegi solat jumaat tadi, hujan.. pagi tadi hujan boleh tahan lebat, tapi bila nak pegi solat jumaat tadi, hujan renyai2 jee.. Allah bagi nikmat supaya orang ramai dapat pergi solat. dan selepas nak balik solat jumaat tuh, hujan sudah berhenti, tetapi awan masih cerah cerah mendung. tak ternampak sinaran mata hari, hanya cerah mendung sahaja. tidak panas, tetapi sejuk nyaman. Alhamdulillah.

aku sebenarnya, nak sangat mengupdate blog nih, tapi malangnya, aku tak tahu apa benda yang aku nak taip untuk entry kali nih. nak mengutuk orang pun, takda siapa yang nak dikutukkan. lagi pun, bak kata En. Takutake dari blog http://takutake.blogspot.com/ , dia kata "Jangan lah mengutuk2 dalam blog untuk meningkatkan traffic blog anda" haa. okayy aku sedikit terasa. haha sebab aku ada bnyk kali jugak lah dok mengutuk orang, tapi bukan niat nak meningkatkan traffic, masa tuh memang aku geram dah tak tahu nak lepas kat mana, tuh yang aku open, taip semua dekat blog nih. haha okay, maaf aku pinta. Dia jugak kata "jangan nak post benda benda yang berunsur porno, nanti dapat dosa" okayy ini aku tak pernah buat lagi. haha tapi aku rasa, aku nak buat entry mengenai benda nih. hehe nak baca ? okay tgk bawah.

okay, kepada budak2 dibawah 17 tahun. jangan baca benda ini, melainkan anda ingin belajar, dan mengambil sebagai ilmu pengetahuan. haha sebenarnya takda lah aku nak menaip benda benda lucah kat sini. well, biology subject lah. form 5 ada satu tajuk iaitu REPRODUCTION and GROWTH. dalam tajuk nih, sepatah haram aku tak paham okay, aku mengaku. aku noob bila blajar benda benda yang mempunyai banyak istilah nih. haih~ aku just baca dan dengar penerangan cikgu sahaja.. orang kata belajar sekadar basic je lah, tapi tak paham pun.. okay, nanti dalam bab nih, adik2 sekalian akan blajar lah mengenai gamete formation, the role of hormones in the menstrual cycle, the early development of a zygote in humans.. and so on. bla bla bla~ haha nanti korang akan blajar lah.. memang lah tajuk nampak best ==" tapi bila korang belajar, garu kepala lahh. aku pelik betol, mana entah depa kutip2 nama gila2 tuh. berbelit2 lidah nak sebutnya.

dan tadi blajar bab bab macam mana fertilisation happen laa.. tau ker apa benda tuh ? dalam bahasa melayu bermaksud persenyawaan.. Fertilisation is the fusion of the sperm nucleus with the ovum nucleus to produce a zygote (berlaku di dalam rahim ibu).. okay, aku taknak letak gambor gambor rajah kat sini, nanti korang kata aku nih penyebar gambar lucah. haha yang aku nak cakap kat sini ialah, memang rumit. betol2 rumit nak menjadi manusia.. nak jadi baby nih. haih tapi aku tak percaya sangat sains2 nih, kajian sains boleh dibuat sebagai pengetahuan am jer.. yang kita kene percaya tuhh yang ada dalam Al-Quran tuh..

tapi mengikut biolody nih, dia ada tahap tahap dia.. pertama di panggil zygote, pastu 2-cell stage, pastu 4-cell stage, pastu 8-cell stage, n then Morula (hundreds of cells) pastu di panggil blastocyst pastu berlaku lah implantation. aku tak tahu macam mana orang yang buat nama nama nih dia kaji. lantak lah depa.. pastu nanti korang akan blajar macam mana kembar2 nih terjadi.. kembar siam, kembar tak seiras laa.. semua lah.. kalau fikir2kan, untung jugak orang yang dapat kembar kembar nih, haha yelah cepat jer anak ramai.. hahah tapi ada jugak yang aku rasa kesian, yelah sian mak, ibu, apa semua tuh, dok bawak perut besor2.. lagi satu kalau kembar sihat takpe, buatnya dpt kembar siam ? tak ker sedih ? haih takpe, itu semua kerja Allah..

masa tgh mengandung depa sakit, masa branak pun sakit, lepas branak pun sakit lagi.. yelah, lepas branak, nak kene keluarkan uri tuh kan.. aku tanya cikgu, tak sakit ker ? bukan ker benda tuh terlekat dekat dinding dinding rahim ? pastu cikgu cakap.. memang lah, sebab tuh lepas branak, cikgu akan tekan tekan sikit nak bagi benda tuh terbukak kan.. ada jugak yang dah memang branak2 dia keluar terus skali ngan baby, tapi ada yang nak kene di keluarkan.. kene tarik.. haih sakit tuh.. lepas tuh korang prasan tak ? perut mak or ibu tuh tak akan kempis.. still lagi bulat sikit.. itu disebabkan dia punya otot kat situ kembang, ambil masa untuk kempis.. masa itu, perut itu akan terasa sengal sengal.. ye lahh sakit kan.. aku pun tak dapat bayangkan, macam mana sakit tuh eh ? ==" haih, patut lah pompuan nih senang masuk syurga, tapi ramai yang tak masuk syurga.. sebab ada benda lain yang menyebabkan dia susah nak masuk syurga..

berterima kasih lah kepada ibu anda..
sekian, salamualaikum..
Apr 26, 2011 with 2 Comment(s)
hai ! apa yang mari ? haha aku dah takde ape idea nak post, so mari aku ajak menyanyi :P

jum jum~

If you ever find yourself stuck in the middle of the sea, I'll sail the world to find you
If you ever find yourself lost in the dark and you can't see, I'll be the light to guide you

Find out what we're made of
What we are called to help our friends in need

You can count on me like one, two, three, I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two, And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh

If you toss and you turn and you just can't fall asleep, I'll sing a song beside you
And if you ever forget how much you really mean to me, Everyday I will remind you

Find out what we're made of
What we are called to help our friends in need

You can count on me like one, two, three, I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two, And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh, yeah, yeah

You'll always have my shoulder when you cry
I'll never let go, never say goodbye

You can count on me like one, two, three, I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two, And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh

You can count on me 'cause I can count on you....

okay dah habis nyanyi, dan aku nak tanya soalan terakhir, tapi takda kene mngene dengan apa yang kita nyanyi tadi.. haha soalan aku berbunyi :-

KENAPA PEREMPUAN SENSITIF BILA BERCAKAP MENGENAI BERAT BADAN ?
har har har ! xD jawab jawab.. larii~ bye !
Apr 25, 2011 with 2 Comment(s)
If you could change something about yourself, what would it be and why ?
- if i could change something about myself, i want to change my body looks like. My body is too thin or in the other word its called emaciated. Can i have some flesh in my body ?

If you could ask for a wish, what would you wish for and why ?
- if i could ask for a wish, i want to ask for give me a judicious. whats that ? ==" haha its mean bijak lahh.. i want it because i want to get straight A's in SPM :)

If you could be a man, what type of wife that you want ?
- err if i could be a man ? okay now i'm a boy.. after this, i'll be a man and i want a wife thats a muslim, and faithful to the religion. can respect me as her husband, nice, caring, can cook well, and finally pretty ! haf haf haf (gelak baru) heh ? sapa taknak isteri cantik ? =="

apa function aku post entry macam nih ? dengan englishnya entah hape hape.. yelah aku tak sehebat anuarhadi. dia tinggal dekat negara orang putih masa kecik, pastu datang malaysia, so sebab tuh dia pndai speaking haha *mencari alasan :P sebenarnnya aku tak tahu nak post pasai apa.. main petik jer soalan nih.. soalan yang terlintas difikiran..

kalau lah kita dapat apa yang kita nakkan dalam dunia nih, mesti semua benda jadi buruk.. sebab manusia kan tak reti nak berhentikan sesuatu.. kalau dapat duit bnyk, dia mesti nak tambahkan lagi bnyk duit tuh.. itu lah manusia.. entah lah..

tapi bagi aku, nak buat apa nak ubah apa yang telah Allah buatkan untuk kita kan ? setiap sesuatu tuh mesti ada keistimewaan dan kebaikkan nya yang tersendiri.. jadi lah diri anda yang sebenar, tak perlulah nak berlakon, menyamar menjadi orang lain yang jauh beza daripada diri anda.. walau seburuk mana pun diri kita, mungkin di pndang cantik oleh Allah ? mungkin jugak Allah memberi seseorang untuk memandang kita dengan pndangan kecantikan ? mana lah tahu kan ? kita tak tahu semua itu.. bersyukur jer dengan apa yang anda miliki sekarang ini..

mari ucapkan Alhamdulillah,
- Salamualaikum, by - LuqmanZulkifli
Apr 24, 2011 with 4 Comment(s)
Salamualaikum, apa khabar semua pembaca blog aku nih ? (tanya gaya macam ada pembaca jer) okay, sebelum aku meneruskan dengan menaip entry aku mengenai tajuk di atas, korang ada terdengar tak lagu dekat blog aku nih ? kalau nak tahu, music ini bertajuk "a journey of the heart" cari lah kat youtube. okay, lets read what i want to write in this entry. kalau tgk kan tajuk tuh, nampak macam nak marah kan ? yer, memang ada rasa nak marah, geram, nak tonyoh2 muka orang dekat tar jalan yang baru siap, semua ada lah.. haih, tajuk aku "kenapa lah bongok sangat?" tajuk ini aku tujukan kepada seseorang yang aku tak kenal yang mengacau aku di dalam phone.

'Beliau' ini mengacau aku sejak daripada petang semalam lagi, semasa aku berada di stadium indera mulia ipoh. aku tak tahu lah dia nih siapa.. datang dari mana.. mana dapat no. aku entah semua tuh aku tak tahu.. sebab setiap kali aku tanya, dia tak akan jawab.. perangai dia nih kan, aku tak tahu lah ada jugak rupanya perangai manusia macam nih pada zaman sekarang nih.. dia nih suka sangat kol kol aku, tapi bila aku angkat, dia akan membisu tak terkata. macam tett jer kan ? lepas tuh, aku letak phone. dia akan kol lagi, bila aku angkat, dia membisu lagi.. ishh aku tak tahu apa masalah dia nih.. lepas tuh aku mesej, tanya tanya.. bila tanya siapa, dia tanya aku balik, dia tanya aku nih siapa. okay aku layan dulu, aku bgi tahu dia nama aku, lepas tuh aku tanya dia pulak.. korang tahu, dia tak cakap lagi siapa dia.. dia dah tanya aku macam2, dok kat mana, skulah kat mana.. what the .. ? grr.

kalau aku tak layan dia, selagi itu lah dia dok kol kol aku, slagi tuh lah dia dok msj aku.. adoihh, smlm memang dia buat aku bengang gila. ada ker patut, tetibe dia hantar mesej kat aku "babi" hoi ! memang celaka haram jadah betol. sesuka mak bapak dia jaa.. gila ==" pastu aku tanya dia, siapa yang babi ? pastu korang tau dia balas apa ? "ehh awak jangan nak lebih2 pulak, saya takda cakap babi pun.." WTF laa ! dah terang terang no. hang, hang tak nak ngaku pulak. ceh ! pastu aku dah tak layan dah dia.. mampuih dia lah.. tapi dia asyik dok kol kol aku. haih aku tak tahu apa aku nak buat dah, aku bengang semalam aku kata lah dekat dia, "aku tak nak mesej dengan orang yang aku tak kenal.. hang kalau nak kacau, pegi kacau orang lain, jangan kacau aku dah. bye, salamualaikum" pastu dia balas, "sombongnyaaaa" gila memang mencabar kesabaran aku betol..

korang tahu tak ? sejak petang semalam, sampai ker sekarang, masa aku dok update blog nih pun dia dok kacau aku lagi. tadi dia kol dua kali, aku tak layan.. pastu dia kol lagi, aku angkat, tapi aku dok diam jer, dia pun dok diam.. bodoh tak bodoh dia tuh, buat habih kreadit dia ja.. pastu sekarang nih, dia dok msj aku.. memang bengap kot dia nih, dia dok kata "sorry, tadi salah no. sorry ye" pastu aku tak balas, dia hantar msj lagi "ini siapa ye ?" HAHAHA ! sah bengong dah budak nih. aku tak tahu nak kata apa dah. lantak hang lah kat situ malaih aku nak balas msj hang.

tgh hari td aku cerita lah dekat NHCO aku, pastu dia mintak no. budak yang kacau aku nih. pastu dia try kol.. dia kol, siap menyamar lagi, sembang sembang.. pastu NHCO nih cakap lah kat aku, dgr suara macam budak lagi.. nama dia apa ntah .. aku tak ingat dah.. pastu dia kata tinggal dekat kuala kangsar.. bla bla bla.. aku tak nak amek tahu dah.. sesiapa yang nak amek tahu, korang nak tak no. dia ? kalau nak nah amek no. nih.. aku tgh menjaja bagi promosi discount 100% nih. korang nak amek no. nih tak payah bayor.. free jer nahh..

0175835805

korang try lah, mana tau boleh try masuk jarum kan ? dia memang gatai kot, terdesak nak berkenalan dengan orang.. smlm pun dok tanya aku ada awek ker tak.. yang aku tahu, dia nih pompuan. korang yang laki laki nih, kalau nak amek jer no. dia tuhh.. FREE ~

okay lah, slamat mencuba aku ucapkan, byebye~ salamualaikum..
Apr 22, 2011 with 0 Comment(s)
hello, salamualaikum.. apa khabar semua ? baik ? alhamdulillah. aku tak berapa nak sihat nih, tekak sakit, batuk2.. selsema dan demam. haha takpe, biarkan, asalkan aku masih kuat untuk menaip blog aku nih walaupun kali nih aku tak akan update panjang2.. tapi..boleh laa... okay, tajuk entry untuk kali ini berbunyi "rasa gembira"..

kita akan rasa gembira bila semua masalah kita selesai kan ? kita akan rasa gembira bila rakan2 kita gembira.. kita akan rasa gembira bila orang yang kita sayang gembira dengan kita.. macam macam lagi perkara yang boleh membuatkan kita rasa gembira dalam hidup ini.. kadang2 benda benda yang tak masuk dek akal pun boleh membuat kan kita jadi gembira.. gembira itu perlu dalam kehidupan. takkan lah nak badmood sepanjang masa kan ? sesekali, kita kena lah senyum :) senyum tuh kan sedekah.. dan senyum akan membuatkan kita jadi lambat nak tua. percaya ? takpercaya takpe. :P

okay, aku sekarang nih tengah rasa gembira jer, walaupun aku tgh kurang sehat.. tapi aku gembira.. haha tak tahu lah kenapa.. kadang2 aku pun pelik dengan diri aku nih.. membuat sesuatu tindakan atau perkara tak bersebab. ada jugak dia datang secara automatik tanpa kita sedar, kita gembira.. haha bukan gila, tapi itu lah aku. kadang2 tetibe jer badmood takbersebab jugak.. ini lah bahayanya sesiapa yang duduk disekeliling aku.. korang pun mesti hairan, apa bendalahh yang aku dok merapu nih kan ? haha sebenarnya, aku pun hairan dengan diri aku nih.. aku tak tahu apa yang aku taip sebenarnya.. hahaha tetibe jer jari jari aku menekan nekan keyboard nih. haha korang baca jer lahh.. aku dah takde bende lain nak cakap.. kang tak terupdate lah blog aku nih.. berhabuk melukut di tepi gantang pulak..

dalam hidup, ada masa kita serius, ada masa kita main main untuk mendapatkan kegembiraan. yelah, tak semua manusia hidupnya sama.. ada yang kaya, ada yang sederhana, dan ada jugak yang kurang berkemampuan.. selain itu, ada jugak orang yang cantik, sederhana cantik, dan kurang cantik.. tak kira lah kita berada dalam kategori mana pun, kehidupan ni same jer.. semua orang diuji.. redho jer lah.. tapi sentiasa lah senyum, kalau kene marah pun, jangan kita dok tengking2 balik. cuba kalau ada orang marah kat kita, kita senyum.. apa yang orang marah kat kita tuh akan rasa ? haha jangan lah pulak senyum sampai sengih2 nampak gigi.. itu muka mintak penampor namanya sapa tak sakit hati kalau tgk korang buat muka cenggitu.. huih.. tak kira lah, kita nih budak budak ker, remaja ker, orang tua ker... semua orang akan ada masanya untuk bergembira. jangan tension2, nanti kepala cepat botak :) dah awek lari. hihik.

okay, aku rasa cukup lah untuk entry yang takda point nih, haha takde motif apa benda yang aku nak cakapkan di sini. adoihh.. okay motifnya kita perlu lah SENYUM dan GEMBIRA dengan apa yang kita ada :D chill yawww~ jangan buat muka ketat.. tak elok untuk kesihatan zahir dan batin. haha sayangi diri anda.. sayangilah orang yang sayangi anda.. sentiasa senyum, dan selamat bergembira :) chill ! salamualaikum.

ikhlas dari - muhammad luqman bin zulkifli .
Apr 20, 2011 with 5 Comment(s)
budak budak.. ye, itu tajuk entry aku untuk kali ini.. kenapa ye ? apa yang tak kena dengan budak2 ? tak da.. sebelum itu, aku nak pesan dekat sesiapa yang berumur 15 tahun ke bawah.. jangan lah baca entry ini, memang aku tuju kan entry ini kepada korang. memang aku nak menyatakan something pasal korang..

yea, korang dah naik tingkatan.. daripada darjah 6, naik tingkatan 1 or 2.. okay lah tuh.. tapi jangan fikir diri tuh besar boleh tak ? jangan dok fikir diri tuh dah setaraf nak bercakap dan bergurau dengan senior senior korang. respect sikit dowh. tahu tak apa itu respect ? HORMAT tahu ? haa itu lah maksud nya.. sorry, aku lupe korang budak2, tak paham bahasa bahasa tinggi nih. korang tuh still menengah rendah lah, aku bukan nak cakap lah senior senior nih dah tua.. ada lagi tua dekat sekolah tuh, ada lagi orang yang berhak dihormati dalam sekolah tuh iaitu cikgu2.. tapi, kami nih abang abang, kakak kakak korang.. kami lagi lama duduk balaja kat skulah tuh daripada korang.. korang jangan nak buat langsi laa..

mulut tuh.. jaga sikit.. memang lah ada yang sesetengahnya tak brani nak 'langsi' depan2.. tapi ada jugak yang berani tahap cipan. langsi depan2. aku nak bagi nasihat sikit kat korang, mujur lah korang langsi dengan kami2 yang tak buat kerja kerja bodoh dok pukul belasah anak orang.. tapi kalau lah korang nih TERlangsi dengan senior2 yang group gengster2 tuh.. haa siap lah korang.. memang kene lahh. tak menangis, kabo mak.. itu lah yang korang akan buat.. ada jugak yang bukan langsi depan2, tapi langsi bila bercakap dalam facebook or comment dekat mana2 dalam internet.. aku nak tanya korang, korang ingat, kami kami semua nih yang lebih tua daripada korang nih, abang abang korang kat umah tuh ker ?? sesuka hati korang jer nak langsi langsi kurang hajor dengan kami apasal ? tolong lah.. tolong berfikiran macam budak2 SEKOLAH MENENGAH sikit.. udah2 lah bawak pemikiran daripada sekolah rendah tuhh.. tinggal jauh jauh.. korang dah besar.. fikir matang sikit lahh..

kita orang dulu pun, masa form 1 form 2, tak brani dowh nak bercakap dengan senior2.. nak bercakap pun tak brani, inikan pulak nak langsi2.. lain doh zaman dulu dengan zaman sekarang.. zaman sekarang mungkin budak2 nih di beri makan baja organik yang membuat kan depa terlebih berani kot. sebelum korang cakap apa apa, fikir dulu.. lagi satu tak payah lah dok tanya benda benda yang tak penting.. buang masa jaa.. tahu tak JANGAN MENYIBUK ? hang pa tuh budak2 lagi, tak payah nak menyibuk hal hal orang.. nak ubah pemikiran sendiri pun tak boleh lagi jadi matang, nih dok sibuk ngan orang lain.. look at yourself.. memang aku mengakui, bukan semua budak budak macam nih.. ada jugak budak2 yang okay.. sebagai contoh budak2 lelaki form 1 and 2.. aku rasa depa okay.

benda benda nih, bukan hanya aku sorang jer yang cakap, hampir kesemua member2 aku dok kata.. sampaikan ada sorang kawan aku, dia baru ja habis sekolah.. dia tanya pasal sekolah hari tuh macam mana.. cakap lah kat dia bla bla bla... pastu dia kata apa tau, "budak budak zaman sekarang, lagi lama, lagi macam celak* " ini bukan aku yang kata okay, maaf kalau aku tulis benda yang agak agresif di sini.. tapi ini lah yang dia kata.. dan aku pun rasa yaa.. betol apa yang dia kata.. semakin lama, semakin tak reti nak beza kan, yang mana baik yang mana buruk bila bercakap mengenai sesuatu dengan orang yang lebih tua.. tak payah lah dok kutuk2 abang abang senior korang tuh... sebagai contoh, "ehh abang, kawan abang tuh betol2 pondan ker?" wadefak ! *jari tengah angkat. okay sorry kepada sesiapa yang terasa.. bukan itu jer ada pulak yang memerli macam nih, "abang nanti bawak baris (kawad) bomba tuh elok2, jangan berterabur.. tgk macam kami" what the heck ? hang tuh pandai sangat ka kawad aku nak tanya hang. hang pandai ka ? eleyh aku tanya kawan aku yang pegang KRS tuh aku tanya dia hang pandai ker kawad, dia pun cakap "pandai apa ? duduk dalam group yang tak reti kawad lagi" HAHAHAHA ! tuh lahh jangan dok cakap besar lah deyy ! minachi ! paaa daa..

aku bukan nak mengutuk apa apa kat sini, just aku nak ingat kan kat budak budak yang baru nak up nih, korang baru nak menempuh zaman remaja.. tolong lahh, fikir dulu lah bila nak sembang ngan orang yang lebih dewasa.. bukan aku nak kata yang aku nih dah cukup dewasa. kadang2 aku pun ada jugak tersilap dan salah.. tapi yang aku pelik, kenapa zaman dulu perangai budak2 BERBEZA dengan perangai budak zaman nih ? kemanakah hilangnya budi bahasa ? yang tua dihormati yang muda di sayangi ? mana ?! MANA?! macam mana lah yang tua nak sayang yang muda, kalau yang muda pun dok buat gengster muka mintak kaki dengan yang tua ? lebih baik sayang duit ada jugak faedahnya. so please lah, aku mintak maaf kalau ada budak2 yang terasa dengan kata kata di entry aku nih. aku bukan nak marah sesiapa takk. aku nak bagi nasihat sebab ramai ornag kata yang korang nih perangai ya Allah.. haih..

amek lah benda nih sebagai nasihat dari kami yang pernah menjadi budak2 semasa suatu ketika dahulu.. ingat, fikir dulu sebelum bercakap.. bukan tak boleh nak bercakap langsung dengan orang yang lebih tua.. tapi cara percakapan tuh, korang bukan nya bercakap dengan kawan korang, bukan dengan orang yang korang rapat.. tukar cara percakapan dan cara mengeluarkan kata2 tuh.. pikir dulu, benda nih okay or tak.. lagi satu, tak payah lah dok tanya benda bukan2.. menyampah haih aku nak menjawabnya..

dah lah, aku rasa cukup lah untuk kali nih.. MAAF bnyak2 kalau terasa.. lagi satu aku nak mintak maaf kalau ada tersalah taip.. biasa lah nak laju.. aku tak da masa nih.. ini yang mampu aku update untuk hari ini.. always smile~ renung renungkan, dan selamat menghadapi masa depan.. salamualaikum.. peace no war !.
Apr 19, 2011 with 0 Comment(s)
semalam isnin, hari nih selasa.. dah hari nih alhamdulillah, sakit perut aku dah beransur sembuh.. dah kurang sakit.. just kepala aku jer, kalau nak bangun, mesti rasa haih.. macam biasa ayat aku, konkrit jatuh atas kepala. erm aku sangat suka bila perut aku nih dah tak menyiksa aku.. tapi ada benda lain pulak yang menyiksa aku.. lepas satu.. satu kan benda.. ada jer yang datang.. tapi kali ini bukan berkaitan dengan sakit or apa.. tapi... MOOD .

yaa MOOD aku sedang swing. kenapa ? sebab ada orang yang buatkan MOOD itu menjadi moody.. siapakah orangnya ? lupakan sajaa ..

kepada sesiapa yang ingin menegur atau bercakap dengan aku, boleh tegur dalam masa dua tiga jam lagi tak ? biarkan dulu aku duduk macam nih. bagi cool down dulu. korang paham kan ? bukan aku nak menyombongkan diri, tapi, paham paham dengan sendiri lah yea.. apa ingat perempuan jer ker yang boleh moody2 ? time period gila gila nak moody ? hello. orang lelaki pun ada perasaan jugak dohh.. jangan pikir kita orang takde time nak moody.. korang jangan dok pikir semua orang laki kuat hati dia.. sekeras keras batu pun, kalau dititikkan air di atasnya, lama lama akan terbentuk jugak batu tuh.. fikir sikit.. jangan nak suruh orang lelaki dok fikir pasal pompuan jer. bnyk cantik =="

haih, aku tahu benda nih dah keluar daripada tajuk aku.. yang penting, di sini aku nak menyatakan bahawa.. aku tengah mengganas. adik aku dah menjadi mangsa keadaan tadi. dia makan apa ntah, dengan tangan berminyak, dia pegi pegang mouse aku nih. haaa dapat lah hasil dia daripada aku. menangis ? hah padan lah dengan apa yang hang dah buatkan. geram jer aku nak mencarut carut. haih, astaghfirullahalazim... aku ingat dan sabar lagi... ada lagi lah kesabaran dalam diri aku nih, insyallah.. tapi jangan tanya kenapa aku sepak terajang orang yang mengacau aku buat masa ini. harap maklum !

jangan sampai aku buat macam nih kang kau, kau dan kau !
Apr 18, 2011 with 2 Comment(s)
uhuk uhuk (gaya orang sakit)
okayy, walaupun tengah sakit nih, aku nak ucapkan terima kasih kepada farid kamil maravilla haha beliau ialah follower aku yang ker 200 :) kalau nak lihat blog dia, click di sini Jiwaku Berdarah hebat kan tajuk blog dia ? HAHA untuk menghargai beliau, aku nak bagi lah benda nih hee~ :)


sorry ! tgh sakit, tak lawa sangat buat benda nih. haha main taram jer nih. sorry, ini jer yang termampu buat :')

thanks again.
from : luqman zulkifli
hari ni hari Isnin. dan esok hari Selasa, bagi sesiapa yang bersekolah or bekerja di Perak, esok adalah hari cuti sempena keputeraan Sultan dengan erti kata lain, hari jadi Sultan Perak. dan hari nih jugak lah aku tak pergi kesekolah, bukan untuk mengambil kesempatan hendak menyambung cuti sampai 4 hari bermula hari sabtu, tetapi aku sakit =.=" tak tahu bila nak sembuh. sakit sakit dan...sakit T_T tak dapat aku nak gambarkan bagaimana sakit aku ini, nak kata macam orang nak beranak... aku tak tahu macam mana ornag beranak, mungkin lagi sakit daripada sakit perut aku nih ? entah lah. tapi sekali sakit perut nih datang, aduhh.. terus bongkok badan aku dibuatnya. seriously, SAKIT ! bukan manja, tapi memang sakit. kalau lah ada ubat bius yang boleh bagi perut aku nih tak rasa sakit, aku sanggup pegi bius perut aku nih. mungkin perut aku nih terlampau slim ? maybe.

aku dah tak larat nak makan ubat yang macam2 rasa tuh. kang elok2 takde penyakit muntah2.. tetibe makan ubat terus dapat penyakit sedemikian rupa karang. haih actually, aku tak suka ubat =.=" tak kira lah, ubat air ker, ubat pil ker.. arghh ! kenapa yea zaman sekarang macam2 penyakit ada ? cobaan. bukan nak merungut, tapi hanya nak meluahkan kesakitan yang aku alami nih. memang orang nampak aku macam sehat, tapi depa tak tahu.. jangan dok kata aku saja saja buat sakit. aku bukan saja saja nak mintak aku ada penyakit nih, jaga mulut tuh sikit =..="

arghhhh ! sakit !
haih.. bagi lah aku cepat sembuh, tak tahan dah T_T... malam semalam, setiap 2 jam aku bagun.. terjaga.. sakit perut.. pegi tandas aku duduk sejam sampai boring dah duduk dalam tuh, but nothing ! takde apa apa pun. bila nak baring atas tilam balik, mula lah dia sakit balik. aku tak paham betol lah. kenapa lahh... semalam aku dok celik2 lah.. tak tdo, sakit punya pasal.. dok sapu minyak jer kat perut. sekarang nih pun, aku still sakit masa aku menaip nak update blog nih. tapi alhamdulillah, kurang sikit, tak kritikal macam semalam.

ada sesiapa yang ada petua nak hilangkan sakit perut tak ? ada ornag kata makan nenas, insyAllah boleh sembuh.. tapi aku tak try lagi.. kang berlubang jugak perut aku nih karang aku korek guna gerudi =.="

dah lah weyhh.. penat dah.. aku betol2 penat.. tak tahu apa nak buat dah.. berserah jer lah.. bye.. salamualaikum..
Apr 17, 2011 with 2 Comment(s)
hai, assalamualikum. :| aku sebenarnya tak ada mood nih, demam.. huhu aku tak boleh nak update panjang2 untuk hari ini.. sorry, aku bukan stakat demam jer, dengan sakit kepala nya rasa macam konkrit jatuh atas kepala. cis ! dengan cirit birit nya, dah tak lalu nak pegi ulang alik masuk jamban.. haih ! okay aku bukan nak kata yang aku nak menagih simpati dekat korang semua, tapi aku nak cakap, jangan kacau aku =_="

aku sebenarnya lapor tahap gaban nih.. sejak daripada petang semalam aku tak makan.. semalam pun aku makan roti sekeping itu pun sebab abah aku yang paksa.. ehh abah aku pun demam macam aku jugak. same jer dua beranak nih. haih, tak tahu apa kes. yang pelik nya, aku dengan abah jer yang kene, orang lain tak de pulak. ==" aku lapor ! tapi aku tak tahu apa kena dengan lidah aku nih, semua benda dia tak nak.. nak kene ada orang suapkan baru nak makan barangkali ? =.="

hari nih pulak ada jemputan pegi kenduri.. satu kat umah ustaz ali, satu lagi kat umah aziemah. haiyoo.. nak pergi ker tak eh ? pegi tak ? pegi tak ? gila demam2 pegi berjalan keluar ? haha bukan gila tapi saja jaa.. sebab apa, aku terfikir sesuatu.. kalau kita kene bisa ular, kita kene bagi ular tuh patuk bisa dia skali lagi kan ? vaksin. so kalau demam sebabkan cuaca panas, kita boleh lah kasi kene panas untuk kali kedua.. haha aku demam2 dalam sakit kepala pun boleh lagi fikir benda yang bodo2 cam gini.. ye lah mana lah tauu kan ? dok makan ubat ja.. memang ubat boleh sembuhkan penyakit yang sedang kita hadapi, tapi tahukah anda yang ubat nih tak boleh hendak di cerna oleh perut 100% ? so apabila benda ini terjadi, dia akan tersekat dekat buah pinggang kita.. bila tersumbat buah pinggang, tuh yang jadi sakit buah pinggang tuh. dia menghalang laluan tapisan buah pinggang tuh.. haih aku blaja biology. haha tapi tak tahu lah fakta aku nih betol ker tak..

lebih baik kita biar badan kita mencari imunim atau antibody sendiri untuk menentang virus penyakit demam nih.. takda memudaratkan benda lain.. tapi bergantung kepada seseorang individu lahh.. dia boleh tahan ker tak, untuk bagi badan kita mencari antibody badan nih.. its up to you.. aku tak kata salah kita makan ubat.. aku just bgi pandangan. tett~ jangan marah..

okay lah, aku nak pegi lari dalam rumah, nak kasi badan berpeluh, baru wap panas dalam badan hilang. byebye~ salamualaikum.. doa kan aku dan abah aku supaya cepat sembuh :)
Apr 15, 2011 with 3 Comment(s)
hello, salamualaikum. haha lama tak update kan ? ada lah dalam beberapa hari. haih bz lahh, letih.. tido sesaje. hehe. okay nampak kelainan tak kat blog aku nih ? HAHAHA macam budak2 pun ada kan ? macam perempuan pun ada kan ? siap ada love love lagi. HAHAHA tak, sebenarnya template nih aku nak bagi contoh kepada kawan2 aku yang berminat nakkan layout macam nih. saja nak tunjuk HAHA. bukan aku sudah bertukar daripada lelaki, kepada aww~ aww~ tidak.. tidak sama sekali.. harap maaf. HAHA tapi kan, comel jugakkan ? HAHAHAH !

okay okay, kenapa lelaki tak suka benda2 yang macam kategori comel nih ? sebagai contoh, macam template yang aku letak kat blog aku nih.. bukan semua lelaki yang suka.. ada jugak lelaki yang sukakan benda2 macam nih. haha eh ehh sebelum tuh aku nak cakap sikit.. aku bukan nak menyentuh sensitiviti lelaki tauu.. tak semestinya kalau orang lelaki yang sukakan benda benda lembut, macam warna lembut ker, benda benda comel ker, apa je laahh, TAK SEMESTINYA DIA TUH LEMBUT . ok ? haha kadang2 ada jugak lelaki yang mengikut trend zaman sekarang, yelah sekarang berlambak lelaki pakai baju pink. *erkkk i don't like it !

ape ntah yang lawanya warna pink tuh, haih ==" okay aku nak sambung balik. zaman sekrang benda benda comel semua digemari oleh perempuan, habis lelaki tak boleh nak cuba menggemari benda comel ker ? haha kasihanilah lelaki ini. hey ! kalau taknak lelaki pakai benda comel, korang buatkanlah benda yang handsome2 untuk lelaki HAHA. yelah mana aci asyik perempuan jer diutamakan.. sikit2 perempuan, sikit2 perempuan. tampa sat gi marah pulak bapak anak dara orang nih. HAHA (sorry pak gurau jaa hehe~)

okay meh sambung balik, tak payah lah nak ambek benda cool2 sangat.. haha skali skala apa salahnya kita layan yang comel2 ? haha tak salah kan kan ? kecuali warna pink. (memang aku tak suka) *tak tahu kenapa. jangan babitkan aku dengan warna pink. HAHA aku kalau warna lembut macam biru2 nih okay lah, tapi pink tak boleh nak masuk. mungkin ada orang orang lain yang kat luar sana yang boleh masuk, tapi tak! sama sekali bagi aku. HAHA

apa apa pun, semua ini bergantung kepada minat seseorang. kalau dia minat tuh, apa kita nak cakap kan ? udoh minat dia. HAHA lantak lantak~ kita buat hey kita jer. okay lah weh, tak tahu nak taip apa dah nih, sorry lah kalau tersalah taip, kadang2 aku nih jadi raja typo. HAHA byebye~ salamualaikum.
Apr 12, 2011 with 7 Comment(s)
hello, salamualaikum. huhu lama dah tak update. haha baru sehari tak update rasa macam udah lame, sebab dok biasa upodate hari hari kan ? okay. aku tak nak merepek banyak2 haha aku taknak cerita benda yang tak berkaitan dengan tajuk aku untuk hari ini ni. so, mari kita tgk tajuk kita pada hari ini iaitu berbunyi "apabila mata mengantuk" . yaa bila mata dah mengantuk, semua benda tak jadi, sebab apa ? ya laa mata dah mngantuk, dah tuu tidoq laa..

ok ok. aku nak cakap pasal something yang ramai orang buat (aku rasa lah). aku ada buat analisis dekat kawan kawan aku, haha ini soal selidik secara tidak formal lah kiranya. aku bertanya kepada diorang, kenapa, bila kita tanya seseorang yang kita sedang msj tuh, "bila nak tido?" mesti orang yang ditanya tuh akan jawab, "nanti2 lahh, tak ngantuk lagii.." haha walhal, hakikatnya mereka memang sedang mengantuk ! tapi tak nak mengaku ! okay, mesti korang tertanya tanya apa kaitan dengan tajuk hari nih kan ? ok2 meh aku terangkan.. aku nak tanya sikit kat korang, pernah tak korang semasa bermesej tuh, kawan korang yang sedang bermesej dgn korang tuh tiba2 membalas msj korang dengan perkataan yang merepek repek.. seperti contoh :- akt xta wawk 3sikut..

secara tiba tiba ja dia hantar mesej macam tuh.. pernah tak ? kalau tak pernah, meh aku nak ceritakan.. aku dah bnyk kali dah kena benda nih. haha kan kalau mata udah lali, mata kita pejam, tapi disebabkan nak menjawab atau membalas msj orang tuh, kita taip mesej sambil mata tertutup dan mula lah menekan benda benda merepek. hahaha kita ingatkan kita taip betol lah kan, ye lah dah bertahun tahun dok bermesej mesti ingat kedudukan huruf2 dekat handphone korang tuh kan... ? tetapi korang still tak boleh menaip dengan betol.. kenapa ? sebabnya, OTAK ANDA SEDANG INGIN MEREHATKAN MINDA ANDA. haha masa kita lali, kita mengantuk, kita macam tak sedar apa yang kita buat, apa yang kita taip, kan kan ? hahah tuh sebabnya pergi taip mesej merepek repek sampaikan orang yang terima mesej tuh menggaru kepala otak tak paham. haha

benda macam nih banyak kali berlaku kat aku. seperti contoh, benda nih berlaku semalam.. haha okay, cerita dia macam nih. semalam aku bermesej lah dengan seseorang. mesej punya mesej punya mesej, sampai lah pukoi brapa yaa ? tak brapa nak ingat, dalam pukul 1 suku kot. lepas tuh aku tanya dia, tgh buat apa tuh ? dia kata baru lepas cuci muka, segar rasanya, habis ilang rasa ngantuk. haha lepas dia cakap macam tuh, aku pun bagi lah mesej, aku balas balik, aku cakap... "tak pakai night krim malam nih ? HAHA aduhh rasa lapor ler pulok" lepas tuh aku tunggu punya tunggu punya tunggu sampai setengah jam tak balas2.. pastu aku pun ngantuk lah, dengan aku aku skali tertido.. masa bgun pagi td pukol 6. aku check lah phone aku, tgk2 ada msj.. dia balas dalam pukol 2 pagi cam tuh.. aku baca lah kan, tiba2 aku tergelak guling2. HAHAHA aduyaii.. dia taip benda apa ntah lah, bahasa hindustan aku rasa lagi elok daripada bahasa yang dia balas dekat aku tuh. kah kah kah. dia taip apa tau, dia taip "xpguntu 3sukit gndo? wawk lp0h.0d k" HAHAHAHA ! ada sapa2 yang paham tak ? ada tak ? cer translate kejap ! aku perlukan pertolongan anda. haha weh serius aku gelak. nampak sangat dia tgh lali or tgh pejam mata sebab mengantuk barangkali masa dia balas mesej aku tuh. haha macam bahasa orang asli pun ada. terbelit2 lidah aku nak baca. hahaha lepas tuh aku tulis kat satu kertas, aku bawak kat skulah, aku nak suruh kawan aku translate kan, kot2 dia tahu.. tapi, bila dia baca.. dengan dia dia tergelak ! haha bongok jer depa nih.

haih, dekat sini kalau kita lihat.. jangan lah menipu bila bersms. HAHA kalau orang tanya dah ngantuk ker ? jawablah YE, SAYA MENGANTUK..TAPI SAYA NAK MSJ DENGAN AWAK LAGI. hahaha mesti kita akan cakap balik, tak apa lah, awk pegi lah tdo duluu.. nanti esok boleh msj lagi..kan ? ^_^ (gaya orang gatai) HAHAHA. tak lah, apa salahnya kita cakap benda betol kan ? takdenye orang lain nak marah. haha relex lah, nak marah buat pa der ? mak aih tak kan lah nak halang orang nak tdo. woo kekejaman gila. haha fahamilah orang yang anda mesej itu. hahaha pesanan ikhlas dari luqman zulkifli. takda lah, kot ye pun tak nak tinggalkan orang yang kita msj tuh, tak payah lah sampai nak tdo pun tahan.. kan kan ? haha fikirkan lah akibatnya.

okay disini aku bukan nak menyatakan keburukkan orang. just nak cakap bercakap benarkan lebih elok kan ? haha memang lah bagi aku tak salah benda nih, tak buat orang marah pun. buat orang gelak lagi adalah kan ? haha apa lah. jangan bagi aku gelak guling2 bila bgun pagi2 boleh tak. haih, nasib tak keluar bahasa siam.

tak hape lah, aku pun slalu jugak menipu nih. kata tak ngantuk padahal, mata dah pakai subang 1 kg (hiperbola) sebab apa aku buat macam tuh tak tahu lah. tak bermaksud hendak menipu, tapi mungkin dah terbiasa berkata kata benda yang sebaliknya untuk menjaga perasaan orang ? mungkin lah. apa apa pun, jangan lah terkantoi. malu seyh ! HAHAHA segan jer hantar msj bukan2 kat orang. adehh.. ok lah, maaf kepada orang yang berkenaan dalam situasi ini. haha

p/s ! kepada NHCO, sorry menyebarkan msj awak. HAHA
byebye~ salamualaikum.
Apr 10, 2011 with 3 Comment(s)
hai ! salamualaikum.. huh penat nih, balik daripada gath di Gunung Lang yang dianjurkan oleh BLOGGER PERAK atau dikenali sebagai BP yeahh. best laa.. dapat jumpa face to face dengan member2 blogger... ahli ahli BP dan admin nya.. haha. aku pegi ngan abang aku.. pegi sana sembang2.. makan2... tangkap2 gambor fuhh penat tapi best. haha mari lah memberi support kepada blogger PERAK dengan join group BP di facebook. dan like fan page kami tuh ehh..

okay, actually.. aku ada benda lain yang nak di taipkan untuk entry kali ini.. tak ada kene mengene dengan gath tadi pun. just hanya nak berkongsi apa yang otak aku terfikir buat masa sekarang. sementara otak aku nih berjalan dan dikelilingi dengan idea, baik aku update cepat2.. okay entry kali nih bertajuk... 'apabila orang itu, melayan orang lain di hadapan kita' . memang panjang sikit dia punya tajuk. aku tak reti nak pendekkan macam mana.

actually, orang 'itu' yang aku maksudkan ialah orang yang kita sayang.. macam remaja remaja zaman sekarang nih, ornag yang tersayang nih seperti awek, gewey, makwe or pakwe, boyfriend, an sebagainya lah. okay dalam konteks remaja lah, kita berbicara dalam konteks 'remaja', kita nih manusia, ada perasaan sayang, marah, geram, emosi menlonjak macam macam lahh.. kebanyakkannya semasa zaman remajalah kita ada perangai perangai or perasaan sebegini rupa..

baik lah, mari kita berbalik kepada tajuk, apabila orang itu (tersayang) melayan orang lain (laki/pompuan yang lain) di hadapan kita.. kalau setakat bercakap jauh jauh itu tak hape lah kan, no hal. tetapi ini dalam situasi, awek kita nih, or pakwe kita nih, bersembang dengan kawan yang berlainan jantinanya, dengan MESRA sehinggakan kita sendiri di belakangkan. paham tak apa yang aku maksud kan ? okay benda nih tak terjadi kepada aku pun, aku hanya melihat benda yang terjadi kepada kawan aku sahaja. aku tgk kawan aku nih, macam kesian pulak. yelah aku terbayangkan kalaulah aku jadi dia, fuhh agaknya aku balik umah tanpa cakap apa apa kot. sape tak sakit ? orang yang tak serius dengan makwe dia jer yang akan cakap 'aku tak kesah' dan dia tak ambil peduli sama ada awek dia sembang ngan orang lain ker, bermesra dengan orang lain ker dia tak terasa langsung. sebab apa ? sebab dia MAIN MAIN dalam perhubungan . ada jugak orang macam nih, berlambak sekarang nih.. tambah2 yang playboy or playgirl..

kalau korang lah kan, apa yang korang rasa ? aku tgk kawan aku tuh.. mula2 datang dia okay dengan awek dia.. tapi bila lama lama tuh, selepas awek dia bersembang dan bermesra dengan orang lain (lelaki) trus nampak sangat rupe dia, nak senyum pun macam tak ikhlas. haha i can see the way you smile bro. haha tak payah nak nyorok2.. dan apabila awek dia datang nak bercakap sesuatu, kawan aku nih hanya menjawab sepatah jer, tak pun dia menggeleng kan kepala tanpa membuka mulut.. dari situ kita dah dapat lihat yang dia memang terasa apa yang awek dia buat tuh. tapi dia jenis tak suka nak lepas.. dia hanya menunjukkan perasaannya itu melalui perlakuannya sahaja. kesian aku tgk, kalau lah aku jadi kau, tak tahu lah apa yang aku akan buat. haih.. sabor bro sabor ~

masa aku melihat reaksinya itu, aku mengkaji dan terus mengkaji tingkah lakunya, terdetik dalam hati aku, "aku rasa, aku pernah berbuat sedemikian rupa" - monolog dalaman. aku rasa aku pernah TERbuat apa yang awek dia tuh buat kat dia. macam tak hiraukan orang yang kita sayang, dan hanya bercakap melayan kawan kawan yang lain. adakah dia pun rasa bagaimana kawan aku itu rasa ? aku terfikir.. kadang kadang, kita ini akan marah bila orang buat sesuatu benda yang menyakitkan hati kita, tetapi kita tidak sedar yang kita jugak telah membuat sesuatu yang menyakitkan hati orang lain. ini lumrah manusia.. maaf lah, aku baru tersedar bila tgk benda itu berlaku kepada orang lain dihadapan mata aku sendiri.. walaupun bukan kena dekat aku, tapi aku boleh rasa bagaimana dia rasa. sakit2. sabor lah bro~

di sini aku nak cakap bahawa, hidup jangan lah membelakangkan orang lain. jangan juga melebihkan orang lain. kasi sama rata, baru okay. kan ? fikirkan perasaan orang lain lebih bermakna daripada fikirkan perasaan diri sendiri yang boleh menjerumus kepada sifat pentingkan diri sendiri atau dalam bahasa mat salleh disebut sebagai 'selfish' . jangan lah buat orang sakit hati.. hati nih kalau tuan tuan, kakak kakak, abang abang dan adik adik nak tahu, hati nih seperti besi tau. apabila ianya bengkok maka amat sukar hendak kembalikan ke bentuk asalnya kembali. kalau nak kembali kan, kita kene bakor, lebur kan ia, baru bentuk balik. tgk betapa sukarnya kan ?

memang lah, manusia sentiasa membuat kesilapan tanpa disedari telah melukakan hati orang lain dengan secara tidak sengaja. kan kan ? maaf lah kalau ada kesilapan typo or whatever, maaf jugak entry kali ini diklafikasikan sebagai entry "jiwang" maaf skali lagi.

bye, assalamualaikum.
hello, assalamualaikum. aku nak teruskan kepada entry kali ini yang bertajuk "berbau" . Korang pernah berbau tak ketiak hangit ? tengit ? ahh apa apa lah yang seangkatan dengan nya.. pernah tak ? takkan tak pernah kot kan ? yang paling famous bila kita pegi kedai mamak or berselisih dengan warapak estate ! haha sebenarnya ada pengisian yang tersendiri dalam entry nih. korang baca lah sampai habis.

ya aku ada cerita disebalik tajuk entry nih. umi aku ada cerita kat aku...dulu.. masa arwah datuk aku ada lagi.. iaitu bapa kepada umi aku lah kan. zaman dulu kan kalau nak tgk TV kita pergi kat rumah orang orang yang ada TV. kira macam panggung wayang lahh. hahaha dah tuh kan duduk depan tv tuh ramai ramai.. macam2 orang ada... ada yang melepaskan angin.. ada yang berbau busuk.. ada yang ketiaknya berbau ! yang nih lah yang aku nak cerita nih.. tok aku nih dia duduk sebelah orang yang ketiaknya berbau hangit. haha bila balik rumah kan, dia pening.. sampai demam ! HAHAHA tgk ! hebat tak hebat penangan bau ketiak nih sampai boleh buatkan orang jadi demam pening2 semua.. haha umi aku bila teringat cerita tuh dia gelak sampai keluar air mata. hahaha tak boleh blah dohh..

okayy, daripada cerita tuh kita boleh tgk bahawa orang yang jenis ketiak berbau nih kan banyak memberikan masalah kepada orang. haha sampai buat kan orang demam ! HAHAHA ! adoiyaii.. yelah, pencemaran bau dowh. kawan2 pun tak nak duduk dekat sebelah kita.. kebanyakkannya ketiak keling, bangla yang slalu kita bau kan ? kenapa ehh ? plik aku...

sebenarnnya aku pun kadang kadang boleh terjadi jugak ketiak berbau nih. kalau berpeluh kan, haa mula lahh.. hahaha sebab tuh aku ada pakai deodorant brylcreem, tak cukup dengan itu spray AXE lagi tuh.. tak cukup lagi... aku pakai one drop. HAHA kalau tak cukup lagi tak tahu lah.. yelah, kalau berpeluh kan berbau kan ? masam ada... hangit ada... tengit ada... semua ada lahhh HAHA mungkin warapak estet (keling) nih depa tak pakai deodorant kot ? haha sebab tuh bau lain macam..bukan lain macam tapi lain masam. HAHA

huish tak baik aku mengutuk kaum lain. okay okay, bukan niat aku nak mengutuk. tapi itu lah hakikatnya kan..kadang kadang kita boleh jadi terganggu bila ada orang yang berbau busuk ketiaknya, duduk di sebelah kita.. tak senang nak bernafas, tak senang nak duduk.. buat kita pening dan sebagainya lah.. kalau sesiapa yang ada simptom macam nih, tolong lah ambil inisiatif cara bagaimana nak kasi ketiak tuh tak berbau. aku pun lama jugak dulu nak ilang kan daripada benda berbau nih ilang.. haha

orang tua tua kata, kalau ketiap berbau.. masa mandi tuh, kita tonyoh ketiak kita dengan limau nipis. limau nipis tau ? nah tgk kat bawah...


hah itu lah rupe limau nipis. haha amek limau nih, tonyoh2 gosok kat ketiak.. dia boleh hilangkan bau ketiak.. sedap bau nya.. bau limau :) aku pernah buat jugak dulu.. tapi sekarang dah lama tak buat. hahaha takpa, deordorant dan spray aku still setia dengan aku. haha satu lagi kita guna bedak kulit rambai. kalau aku tak silap lah itu lah nama dia rasanya.. haha nak tahu macam mana rupe nya ? nah ...


hahah benda nih untuk disapukan kat muka sebenarnya.. lepas sapu dia akan jadi lembut kulit.. tapi orang tua kata kalau taknak hangit kita amek bedak nih sikit letak atas tapak tangan, letak air sikit.. pastu gosok dekat ketiak kasi rata.. biar sekejap.. sementara tuh gosok lah ketiak yang sebelah lagi.. pastu baru basuh.. korang akan rasa ketiak korang lembut . HAHAHA dan aku rasa benda nih boleh kurangkan ketiak berpeluh kot.. entah tak tahu lah aku..

aku bercakap pun sebab aku pun pernah lalui semua nih. HAHA aku nak pesan dekat sesiapa yang berketiak sebegini kan, korang jangan lah malu nak bergaul dengan member2 kornag.. yang penting korang kasi wangi sikit lah. HAHA pakai jer deodorant sebotol sornag pun takpa. kah kah demi untuk bergaul dan menjaga persekitaran bau orang lain.. jangan membuat pencemaran bau ~ haha korang jangan risau lah, yang penting kita cuba tapi jangan sampai memudaratkan diri udah ler.. pegi pakai thinner gosok dekat ketiak.. perghh terkoyak rabak ketiak korang karang. HAHA jangan buat kerja gila..

satu lagi ini aku nak pesan dekat sesiapa yang tak perasan bahawa ketiaknya itu berbauu.. woi ! memang lah hang tak bau sebab kau hari hari dok bau ketiak ko tuh, dah biasa.. yang akan berbau tuh ORANG LAIN ! grr~ jangan buat buat tak sedar. haha aku sekeh kang.. jangan buat orang pening pening sampai demam k ? sian dekat depa. haha okay lahh. aku rasa cukup lah stakat itu aku menceritakan mengenai ketiak. haha ingat ! jangan kasi ketiak berpeluh, nanti dia akan berbau.. jangan simpan bulu ketiak lahh.. tak lawa pun. HAHAHAH ! kantoi sapa yang simpan nih. hihik udah udah.. merepek sudahh..

okay lah, maaf kalau ada perkataan yang membawa kepada sakit hati. bukan nak mengutuk hanya nak berkongsi pengalaman dan memberi nasihat. k sorry kalau ada perkataan yang tersalah eja. maaf skali lagi, salamualaikum.
Apr 9, 2011 with 4 Comment(s)
hello, assalamualikum semuaa. berjumpa lagi kita di blog ini. huh ! penat sebenarnya nih, baru setengah jam yang lepas aku balik daripada skulah.. bnyk skulah di sekitar ipoh nih bersekolah hari ini untuk menggantikan cuti deepavali kalau tak silap aku. hari ini budak budak lelaki masa berkumpul dekat perhimpunan aku rasa sedikit berbeza.. ramai tak datang barangkali ? mungkin lah. tapi bagus jugak lah depa tak datang, kalau datang pun buat bising ja sampaikan cikgu nak bgi pengumuman pun tak dapat nak dengar dengan baik..

okay, lupe kan mengenai cerita persekolahan hari ini tuh. sekarang mari kita fokuskan kepada tajuk entry aku untuk kali ini yang berbunyi "TERKOYAK?" apa yang terkoyaknya ? apa maksud terkoyak ? okay mari baca apa yang ingin aku taipkan ini. terkoyak selalunya terjadi terhadap benda2 yang lembut, dan nipis seperti kain, kertas dan sebagainya lah kan. terkoyak jugak boleh dikatakan sebagai carik.

aku sebenarnya update mengenai koyak nih sebab aku ada cerita di sebalik koyak tuh. benda nih berlaku bila entah lah, ada kawan aku nih bermain bola dengan memakai seluar hijau sekolah tuh.. main punya main.. tetiba 'praakkk !' terkoyak, luas pulak tuh haha. dekat tang celah kangkang.. dah lah dia pakai seluar yang berbentuk tiga segi ja kat dalam. haha memang nampak lah kan ? dah tuhh dia nak masuk kelas.. macam mana nak masuk, sluar koyak haha kang pompuan tgk perghhh gila woo.. haha pastu dia cakap kat cikgu, takde jarum ker cikgu ? nak jahit seluar. hahaha cikgu pulak kata tuh lah, orang suruh pakai seluar trax dia pegi pakai seluar skulah. hah padan muka. tapi lama lepas tuh dia pegi jahit seluar dekat bengkel menjahit kot.

okay, itu satu pengalaman yang terjadi oleh kawan aku.. ini pulak aku nak ceritakan pengalaman terkoyak yang terjadi kepada diri aku sendiri.. kadang kadang tuh kan, kita tak tersedar yang pakaian yang kita pakai itu terkoyak.. macam hari tuh (aku tak tahu aku dah cerita ka blum, layan jer laaa) okay, masa hari tuh hari jumaat. nak pegi solat jumaat lah nih, siap pakai kain, baju melayu apa semua lah. rilex jer pakai kain pelikat dah kemas2 apa semua.. pastu gerak lah pegi masjid.. duduk dgr khutbah tuh tak sedar lagi.. lepas tuhh solat jumaat.. lepas habih apa semua, abah aku ajak pegi rumah opah tuh.. yang aku nih pun pegi lah ikot.. pegi umah tuh duduk kejap jer, ingat nak pegi amek daun apa entah, tapi opah kata takda, udoh habih katenye. pastu dia bagi cili besor yang merah2 segor lagi tuh, baru petik dari pokok dalam kawasan rumah dia tuh. opah tuh memang suka tanam2 nih. dan tuh masa nak balik, bapak aku bawak aku pegi tesco pulak.. dengan pakai kain kain pelikat apa semua lah pegi, haha otai.. apa aku kesah katanya.. masuk masuk tesco tuh, pegi beli daun apa entah (sayur lahh) dah siap bayor tuh kan, balik lah rumah..

balik2, dah bukak baju melayu apa semua aku mengadap lah pc bukak fb.. lepas tuh aku terasa tak sedap, aku pegang lah bontot aku, terasa something yang lain.. aku pun bangun lah, tgk2 KAIN AKU TERKOYAK DEKAT BONTOT. koyak tuh bukan lah kata koyak besor satu bontot nampak,, koyak sepanjang ibu jari tangan lah, tapi ada dua.. dekat2 jer koyak tuh.. hahakalau tgk kan, memang nampak lah warna segi tiga yang aku pakai kat dalam tuh. cis ! tak guna betol, entah masa bila pulak kain aku reput, terkoyak dua pulak tuh.. nak kata bontot aku tajam, tak da pulak. perghh malu gila babat bila teringat masa pegi berjalan jalan dekat tesco tuh.. pegi umah opah tuh.. hadoihh bangang gila. pastu aku teringat semayang jumaat kat masjid tuh, sah ker ? pastu aku cakap kat bapak aku, dia suruh aku rukuk, sujud, duduk tahiyat akhir.. nak tgk kot2 ternampak ker kan, tapi nasib baik lah aku pakai baju melayu yang labuh.. sekurang kurangnya dia tutup bontot aku kat blakang tuh.. tapi, takkan tak nampak bila berjalan kan ? bukan ke ada angin ? grr . gila memang segan lah, rasa macam dah taknak pegi tesco dah. haha

kalau lah benda benda terkoyak pakaian nih berlaku kat korang, dan masa tuh korang tak sedar, siap pegi berjalan tempat2 orang ramai lagi.. apa perasaan anda bila tahu anda memakai pakaian yang koyak ? erkkk bagi aku, memang MALU lah. ye lah, nanti kita tergolong dalam golongan yang tak cukup benang nak buat baju.. tapi aku tak tahu lah, trend zaman sekarang nih ramai orang suka pakai baju yang tak cukup benang. what the !!? yang lelaki dengan gaya lelakinya dengan trend seluar jeans terkoyak koyak dekat lutut lah, peha lah.. huh ? tak nampak macam orang gila tepi jalan ker ?

aku rasa orang gila lagi okay dari korang, sekurang kurangnya depa ada jugak pakai seluar. haha yang korang nih ? haih tak paham aku. itu yang lelaki, yang perempuan pulak ? lagi lahh.. TER sanaa.... TER sini... tak rasa malu langsung mendedah kan badan dekat orang ramai.. elok2 malaysia ini ramai orang yang boleh di katakan KAYA lah kan, tapi still miskin sebab tak cukup benang nak buat baju bertutup penuh.. kesiannya.. nak aku sedekah ker ? aku boleh jaa.. kain kafan pun boleh, bagi ukuran saiz badan, nanti aku buatkan baju untuk korang :) tgk lah fesyen zaman sekarang...


eh eh.. semalam pun aku post entry mengenai 'MALU' hari nih pun ada unsur2 'MALU' jugak. ye lahh, bagi aku...aku amat malu kalau pakai pakaian yang terkoyak2 dalam keadaan sedar mahupun tidak sedar.. nampak macam, entah hape hape dowhh.. gila dahh.. fesyen2 zaman sekarang lagi nak menggalakkan orang pakai baju koyak2.. =.='' tak paham aku.. cacat apa ? gilaa tak suka aku. alang alang pakai koyak2 macam orang gila tuh, baik tak yah pakai apa apa kan ? baru dapat pangkat BERANI :) akan di beri darjat kebesaran kerana keberanian anda berbuat sedemikian rupa.. haha aku harap korang terfikir sikit.. sebab apa agama kita melarang pompuan mendedahkan aurat dan suruh menutup aurat (semua badan kecuali tapak tgn dan muka) kenapa ? ada terfikir tak ?

okayy, ada orang membuat kajian kan, kulit perempuan lebih sensitif berbanding kulit lelaki. sebab tuh pompuan kene tutup semua taknak bagi kulit rosak. lagi satu, ini pun salah satu cara nak menghindarkan berlakunya kes kes rogol. ye lahh korang yang pakai baju bukan2, pakai baju pun, macam tak pakai jer.. bak kata pepatah yang di reka oleh aku, "bagaikan memakai baju yang diperbuat daripada plastik lutcahaya" HAHA betol tak ? dari segi zahirnya memang dia memakai baju, tapi hakikatnya dia bertelanjang. haih, fikir2 kan lah.. ada kebaikkannya apa yang Allah suruh tuh.. semua untuk kebaikkan kita..

aku rasa entry kali ini sudah cukup panjang..macam biasa, aku ingin memohon maaf jikalau ada orang orang yang terasa dengan entry aku untuk kali ini, bukan niat nak mengutuk atau mencaci, hanya sebagai nasihat, teguran dan hanya nak menyatakan pandangan aku. jangan marah ye, cepat tue nnti :D maaf sekali lagi kalau ada tersalah taip. babai, assalamualaikum.
sebelum aku menjawab soalan2 yang di tagged kan, aku nak cakap.. aku sungguh terharu ada ornag sudi tagg kan aku (bluekk) okay, aku tipu. tak terharu pun. har har. okay jum ke sesi soal jawab.

Apakah nickname anda?
- aku ada bnyk nickname, nak tahu semuanya ? yang pertama orang selalu panggil Man disebabkan nama aku Luqman. ada jugak orang panggil aku "orang kunci" sebab aku letak nama aku dulu ikot email aku 'lockman' dan telah diubah suaikan oleh takutake, dia memanggil aku orang kunci. lagi satu orang panggil aku Mey (bahasa kelantan) haha ini family aku yang panggil aku cam gini. nama Man di tukar gaya sebutan kelantan menjadi Mey.

Anda seorang yang...?
- aku seorang yang cukup kering dan tinggi. dan nampak macam tak normal, dah lah tinggi..kering pulak tuh. berat aku 50 dan tinggi aku dalam 178-179. tak seimbang =.=". aku jugak seorang yang periang semasa berchating berbalas komen dalam facebook, atau mesej. tetapi aku seorang yang pemalu penyegan bila face to face (kalau orang tak kenal lah) even awek aku pun yang dulunya adalah kawan baik aku.. aku segan dengan dia. dalam msj okay, kalau depan2 aku tak boleh nak bersembang relex macam sembang dgn dia semasa status kawan dahulu. haha orang kata semakin lama semakin mesra.. aku nih lain, semakin lama, semakin malu dan segan. so berjauhan lah walaupun hakikatnya memang dekat dekat. haha

Insan teristimewa? describekan kenapa dia teristimewa di mata anda.
- aku ada ke insan yang teristimewa ? ohh ya. abah dan umi aku. depa istimewa bagi aku sebab kalau takda depa, macam mana aku nak ada kan ? bersyukurlah seadanya ibu & bapa. dan selepas mereka, orang yang teristimewa ialah gewey aku. gewey tuh awek or makwe lah . haih itu pun tak tahu.. dia nih budak yang teristimewa bukan kerana dia cacat atau OKU yang di panggil kanak2 istimewa.. haha tapi dia nih memang istimewa bagi aku. kalau takda dia, mood aku pun takda, kalau adanya dia, mood aku pun ada. dia baik, cantik, power, otai, rock, garang macam mak orang, dan kadang2 suka membuat kan aku rasa nak menggelenyor dengan dia. HAHA jangan marah ya awok :)

Lagu kesukaan anda?
- aku suka lagu pelik2 dan lagu yang berteknologi tinggi. seperti contoh, black eyed peas punya lagu.. depa punya lagu berteknologi tinggi sebab macam2 bunyi depa boleh buat. bunyi robot ? ada. bunyi elektrik ? ada.. bunyi techno ? ada.. semua ada.. lagu space cowboy aku layan, dan seperti yang kornag boleh dengar, ada lagu naruto dalam blog aku nih. dan aku amat menyukainya :) lagu mat saleh aku layan, lagu mat tak saleh pun aku layan.

Makanan kesukaan anda?
- aku tak tahu apa yang aku suka makan. meratah milo kot ? tak lah..bukan kenyang pun meratah milo. mungkin makanan kegemaran aku roti kosong, kuah banjir kuah kari campur dal kot ? tak pun nasik kerabu biru tak da telur masin :) sedap kalau umi aku buat sendiri, jarang sedap bila beli kat luar. semuanya kedekut ikan dan sambal. ciss ! dan aku tak sukakan KEK, harapmaklum.

Tiga benda yang mesti ada dalam beg anda?
- spray AXE/deodarant brylcreem. ini kerana ketiak aku cepat berpeluh, harapmaklum :)
-bekas pensel aku yang macam beg meletakkan jarum pembedahan segala bagai. haha
-buku nota/diari ? eh sejak bila aku ada diari ? sorry, diari aku adalah blog ini :)

Kali terakhir anda menangis dan kenapa?
- ermm bila yaa ? lama dah kott, beberapa bulan yang lepas, tapi dalam tahun nih.. aku menangis disebabkan ada ada orang yang teristimewa aku kata kat aku macam nih "ishh muka dia nih lagi, takda muka orang lain ker ?" ini kawan dia yang cakap dekat aku. haih benci tgk muka aku disebabkan aku kata kat dia malam tuh yang aku taknak pujuk dia, merajuk lah sampai bila2. har har har apa daaa =.=" tgk betapa aku sayang nya kat kau, sampai kau kata benci tgk muka aku nih, aku boleh nangis ? bodoh kan ? memang mood aku masa tuh mood betina . haha

Nak tag..?
-fakhrul zulkifli
-ohh byha
-hakimah solihah
-syarifah liyana
-milao
-Bsiq Midi
-kak anis aniesa

dan semua follower aku yang setia. nak ? amek jer lah tagg nih. thank you .
Apr 8, 2011 with 4 Comment(s)
hello ! assalamualaikum, apa khabar ? erk aku nih sebenarnnya sakit bibir nih.. bibir pecoh ! hahaha sakit gilo wehh ! pedih =.=" pantang kene air mesti rasa nak menangis. haih, tak boleh nak bergerak langsung kalau gerak sikit, kene tang yang tempat bibir pecah tuh mesti sakit. biasa lah panas2 bibir kat dalam nih macam melecur melecet entah apa kebenda pun aku tak tahu..

okay lupe kan mengenai bibir aku yang aku tahu menawan tuh, jangan jeles. haha ok sekarang aku nak bercerita mengenai MALU ! malu kenapa ? haha jangan gelak bila korang baca pasal nih, aku nak tanya sikit, KENAPA KITA MALU BILA KENTOT ? hahaha XD aku pun tak tahu apa punya prasaan lahh malu sebab terkentut. kalau saja saja kentut tuh memang dia takda rasa malu, main lepas jer, tapi kita nih rasa macam teragak agak bila nak kentut. huh ? hahaha

kentut pulak ada bnyk kategori, kalau korang nak tahu kategori2 nya.. click DI SINI haha kornag baca mesti tergelak punya lah.. aku pun terbuka hati nak buat entry pasal malu kentut nih selepas aku membaca entry di blog itu lah. haha macam2 jenis kentut, dan apa yang ditulis kat situ semua nyaa betol. mungkin dia berpengalaman ? HAHAHA jangan marah .. hehe

okayy, berbalik kepada tajuk entry aku, kenapa perlu malu bila kita nak kentut ? bukan kah kentut itu baik untuk kesihatan ? haha kan kan ? mengeluarkan angin yang tidak di perlukan keluar dari badan aww~ haha aku rasa entry ini aku sendiri yang berasa berat hati nak mengepostkan. haha aku pun tak paham, hina sangat ker kentut tuh ? HAHA stakat bunyi pot.. pet.. prett.. prott (ini tahap kritikal, bergegar lantai) hahaha ok ok.. sambung balik..

ini antara sebab sebab kenapa kita malu bila kentut :-
1) Bunyinya itu sangat menarik minat ramai orang, skali bunyi mesti orang pandang. fames kau.
2) Baunya itu terlampau ber-aroma.. kalah one drop.. nanti buat perfume 2drop perfume okay ?
3) Mungkin bukan budaya kita kentut mengentut nih kan ? haha
4) Memang orang MALAYSIA tahu MALU :) tapi mendedahkan sana sini tak tahu malu pulak.

haa itu lahh antara sebab yang aku terfikir.. aku tak tahu lah kalau ada benda lain, kalau korang terfikir benda lain, korang bagi tahu aku.. haha tapi memang kan, kentut nih adalah salah satu gejala yang jarang di heboh kan.. takda pulak iklan kentut2 kat tv. MARI KITA KENTUT BERSAMA UNTUK MENYIHATKAN BADAN. haha itu boleh dijadikan sebagai tajuk untuk buat KEMPEN oleh kerajaan, menteri kesihatan ? belia dan sukan ? hahaha apa apa lahh..

konklusi nya di sini, KITA MEMANG MALU BILA KENTOT. bagi aku lah kan, agak agak lah kentut tempat orang ramai, kot ye pon, pegi tempat lain laa.. HAHA private sikit ! jangan buat muka tak malu.. tapi jangan pulak korang tahan nak kentut tuh, nanti penyakit tak keluar daripada badan. haha melainkan masa tengah sembahyang, haaa itu korang kene tahan sampai bergetar getar badan lahh HAHAHA..

pape pun, aku membuat entry ini hanyalah untuk suka2, melawak, dan sebagainya lahh.. haha takda nak mengutuk sapa sapa pun.. just terbaca entry dari blog orang lain mengenai jenis2 kentut yang linknya korang boleh tekan dekat atas tuhh..

so, seperti biasa, maaf kalau ada tersalah taip, tersalah kata.. tidak ada niat di hati, cuma ada prangai yang nakal. haha byebye, salamualaikum~
Kehidupan boleh diibaratkan seperti untaian tali temali yang sentiasa bersambungan tetapi pasti ada hujung pangkalnya. Oleh itu, corak kehidupan juga ada peringkat-peringkat tertentu yang perlu dilewati seseorang seiring dengan pertambahan usia yang akhir menemui penghujungnya, Peringkat kehidupan terbahagi kepada lima iaitu:-

* Kehidupan alam pertama iaitu sejak Nabi Adam a.s. diciptakan dan seterusnya melahirkan zuriat manusia.

* Kehidupan kedua sejak manusia dilahirkan ke dunia hasil perhubungan suami isteri sehinggalah berakhir dengan kematian.

* Kehidupan alam ketiga iaitu alam barzakh yang merupakan alam penantian
sementara sebelum dibangkitkan semula oleh Allah s.w.t pada hari pembalasan kelak.

* Kehidupan keempat iaitu semenjak alam barzakh - dihidupkan kembali untuk dikumpulkan bagi menerima pengadilan.

* Kehidupan alam kelima iaitu semenjak penentuan timbangan amal bagi
menentukan ganjaran syurga atau seksaan neraka.

Empat peringkat kehidupan insan yang terawal kesemuanya dipenuhi dengan perjuangan dan gelora kehebatan ujian serta cubaan kecuali kehidupan yang terakhir yang berkesudahan dengan menerima ganjaran atau hukuman. Oleh itu bagi memperolehi kebahagiaan bukan sahaja semas di peringkat awal bahkan berkesudahan dengan ganjaran yang mulia, seorang insan perlu mengambil Islam, Iman, Ihsan, Iradah, dan Ikhlas sebagai landasan dan cerminan kehidupan.

Alangkah cantik dan indahnya jika keislamannya didasari oleh iman. Kemudian imannya diperelokkan dengan ihsan. Lantas, ihsannya pula dihidupkan dengan iradah manakala iradahnya pula disucikan dengan ciri-ciri keikhlasan. Ini merupakan resipi yang tiada tolok bandingnya dalam kembara insane mencari dan menikmati kelazatan serta kemanisan iman yang paling abadi. Malah Allah juga turut berjanji dalam firman-Nya: (At-Tin: 4-6)

"Sesungguhnya Kami ciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya. Kemudian Kami kembalikan dia ke tempat yang serendah-rendahnya (neraka), kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal salih; maka bagi mereka pahala yang tiada putus-putusnya."

dipetik dari blog cerita menarik
Apr 7, 2011 with 3 Comment(s)
ehh sorry entry ini membawa kepada kategori mencaci, harap maklum.

okay, masa dok sibuk2 usha2 barang dekat econsave tadi, aku dok jalan2 lah. pastu aku behenti satu tempat dekat kaunter lah, sebenarnya aku dah tak tahu nak pegi mana, semua barang yang aku nak aku dah amek masuk dalam trolley tuu haha. so duduk diam rehat kan kaki jap. tetibe aku ada ternampak coklat eclipse kalau tak silap, BERTERABUR DEKAT LANTAI ! coklat tuh kan dalam bekas besi petak tuh kan. ada lah dalam 7 6 bekas tuh kat bawah lantai. yang orang nak bayar kat kaunter tuh relex jer dia lalu siap langkah lagi, pastu buat dek jer.

hoi ! apa salahnya kalau kau amek, kutip benda tuh letak tempat asal nya balik ? bukan jauh pun, dekat situ jer kan ? ini ker sikap orang kita ? ORANG MALAYSIA ? haiyoo.. aku tunggu selama seminit, takda sapa yang datang kutip, even orang yang lalu lalang kat situ pun kepala mendongak ke atas jer. tak nampak ker saja2 buat tak nampak ? lepas seminit, aku yang duduk jauh daripada tempat coklat tuh yang pegi tempat tuh untuk mengutip dan meletakkan di tempatnya tuu. so aku nih pengutip lah ? huh! apa kau peduli.. lebih baik pengutip daripada kau yang tak tahu langsung nak tolong angkat. nak kata pemalas, pun ada.. nak kata perangai tak ada budaya pun ada.. nak kata bengong pun, ada jugak sikit sikit. haha

dah sedang aku mengutip tiga empat bekas tuh, ada lah jugak seorang perempuan (tak tahu cina ke melayu sebab pakai macam cina, muka macam melayu) tolong kutip satu dua bekas letakkan tempat tuh.. itu pun disebabkan aku yang pegi kutip dulu.. kalau aku tak pegi kutip, takda nya dia nak amek letak tempat asal aku rasa. sebab dia yang duduk tepi kaunter tuh, tapi tak kutip2. or maybe lahh dia tak nampak dan tak perasan benda tuh berteraburan kan ? tapi okay lah jugak dia still lagi tolong..

yang PEMBUAT benda tuh jatuh pun sorang lagi bengap. aku tak tahu sapa yang jatuhkan, tgk2 memang benda tuh ada kat lantai berteraburan.. kot yer pon dah buad jatuh tuh, kutip lah balik pandai oii. tak bertanggungjawab langsung.. kot ye pun ko dah buat jatuh, pastu semua orang tgk kau, kalau kau segan, kau kutip lah benda tuh kasi nampak kita nih bertanggungjawab sikit.. ini tak, dah segan buat jatuh, terus lari apa deyyy ! jangan nak buad macam tuh lah.. kita ada adab, ada budaya masing2.. agama Islam sendiri pun sarankan kita ini bertanggungjawab ke atas sesuatu yang telah kita lakukan.. so ? think about it :)

aku bukan nak kata yang aku nih yang baik tolong pegi kutip benda2 yang jatuh.. aku pun bukan nak kata yang aku nih PENGUTIP CEMERLANG dakk ehh.. aku just nak bagi tahu kat sini bahawa kita kena lah buad sesuatu bila tgk something kan ? macam dekat rumah kita laa.. satu bungkus maggie jatuh daripada kabinet dapur, pastu maggie tuh duduk atas lantai macam tuh jer.. takkan lah kita tgk jer kan ? mesti kita angkat pastu sekurang kurangnya kita letak atas meja makan kalau tak tahu kat mana nak simpan kan ? kalau kat rumah kita boleh buat macam tuh, kenapa tak boleh buat dekat tempat lain ? benda baik.. apasalahnya kita buad kan kan ?

jangan nak kata aku nih baik sangat lah, kadang2 aku pun buat plastik merata2 HAHA. tapi takda lah sampai terang2 nampak "ohh benda tuhhh jatuhh !! takpa kita buat buta" haaa ! buat lah butaa.. buat lagi.. aku doa kan jadi buta betol2 baru tahu.. =.="

takpa lahh, mungkin ada orang yang tak berapa sedar lagi mengenai ini, so aku sudah memberi tahu apa yang perlu aku bagi tahu. ini just nasihat dari aku lah, nasihat dari pandangan aku, jangan marah kalau korang terasa apa yang aku cakap nih. okay macam biasa, maaf kalau ada tersalah bahasa, atau TERguna bahasa yang agak '18sg' aku harap korang pikir kan benda2 cam ni..

eh btw, masa dekat econsave tadi, ada terjumpa seseorang. haha ehh tak da lah pendek sangat yong .. standard jer.. HAHAHA memberi senyuman amalan mulia :)

sekian, terima kasih. assalamualaikum.
Apr 6, 2011 with 4 Comment(s)
hello :D salamualaikum. buat apa tuu ? tak tdo lagi ? keh3 okay, aku suka update benda bukan2. so sapa2 yang taknak baca, atau dah pernah baca mengenai ini sorry lah. sebab aku memang baru tahu benda nih, *newbie && noobie* haha jgn nak mngutuk aku lebih2 lah. haih dushh~

entry kali ini berkaitan dengan fakta. bukan aku punya fakta, tapi memang fakta yang telah dibuat kajian oleh orang2 botak *profesor* haha depa semua nya botak2 kan ? :P haha okok.. yang pertama, dulu aku ada terfikir jugak bila aku tgk cerita dekat tv2 kan, bila dia patahkan sendi2 kaki, or tangan or apa2 jer laa yang berkaitan dgn sendi.. , mesti ada satu bunyi "kreeekkk !" haha tak reti nak buat bunyi. ada kan dengar bunyi2 macam tuh dan aku terfikir, bunyi apa tuu ? adakah berbunyi disebabkan bunyi tulang yang patah ? aku ingat kan memang itu lah yang menyebabkan bunyi.. tapi tadi baru aku terbaca sesuatu, dia kata :-

bunyi yang dikeluarkan apabila anda mematah-matahkan sendi tangan, jari atau kaki adalah disebabkan oleh letupan buih buih di dalam sendi itu..

baru ku tahuu, itu rupanya... dan pernah tak anda terfikir mengenai salur darah dalam badan kita ? haha aku pun tak sangka, rupa rupanya salur darah nih pnjang gila nak mampus ! nampak jer manusia nih simple, tapi perghh.. brapa pnjang yang aku cakapkan nih ? okay ini fakta yang aku terbaca :-

Jika semua salur darah dalam badan manusia dicantumkan, ia boleh meliputi jalan rasa sepanjang 96,000 KM.

tgk gila tak gila kan ? haha baru ku tahuu... dan adakah anda tahu jarak perjalanan darah di dalam badan kita setiap hari ? haha aku tak tahu.. walaupun aku blajo bio, tapi idok ler teman tahu bende2 nih semua :P tapi fakta ada menyatakan :-

Setiap hari, darah beredar sejauh 180,000 KM dalam tubuh manusia.

ohhh ! baru ku tahuu.. wow jauh gila.. haha okay ini mengenai ekspresi muka pulak. korang tahu tak kenapa kita perlu senyum ? bukan lah aku kata kene senyum all the time, gila laa tuh.. tapi ini aku nak cakap mengenai penggunaan otot. korang nak tahu sesuatu ? aku pun baru tahu jer nih, dalam fakta ada menyatakan :-

sebanyak 64 otot yang digunakan untuk memasamkan muka tetapi hanya 18 otot digunakan untuk senyum.

hah ! haha baru ku tahuu.. so jangan membazirkan tugas otot muka anda yee :P kesianlah otot2 kita, diorang berkerja sehari suntuk tanpa henti tauu.. haha eh aku asyik cakap pasal manusia jer, jum aku bagi fakta untuk haiwan pulak..

okay, dalam banyak2 haiwan, haiwan apa yang boleh tgk cahaya inframerah dan ultraungu ? hah ! korang tak tahu ? aku pun tak tahu.. tapi bila baca fakta tuh, baru aku tahu HAHAHA.. okay dalam fakta tuh ada mnyatakan bahawa :-

ikan emas adalah satu satunya haiwan yang boleh melihat cahaya inframerah dan ultraungu.

ohh baru ku tahuu.. haha dasyat sungguh ikan emas kan ? :) okay now kita beralih kepada binatang yang hidup di daratan. pernah korang terfikir tak, kan kita pegi supermarket or mana2 lah kan, ada dia tulis jenis2 Grade telur ayam tuh kan ? contoh Grade D, kecik sikit, C besor sikit, rasa nya lah, tak brapa nak ingat, pernah terfikir tak macam mana depa buadkan telur tuh jadi kecik dan besar ? haha okay, dalam fakta menyatakan :-

Ayam akan menghasilkan telur yang lebih besar jika hari sentiasa siang.

whattt ?! haha aku macam tak percaya, betol ker fakta nih ? ker auta semata mata ? haha nak tak nak, kene lah percaya 50% kan ? haha diorang ada buat kajian kot, kalau tak takda lah dipanggil fakta. kan ? haih ini pun baru ku tahu...

okayy, ada banyak lagi fakta2 yang menarik yang kita tak pernah tahu pun.. kalau nak baca, click : di sini

okay lah, aku rasa itu jer yang aku nak kongsi kan dengan korang malam malam nih, k lah weh, esok skulah, byebye~ salamualaikum.
hai semua. assalamualaikum, apa khabar ? baik ? alhamdulillah. okay hari ni kat skulah aku ada sukantara, acaranya lompat tinggi dan alhamdulillah aku lepas ketiga tiga tahap. haha dapat tiga mata ! hee ~ :P okay okay, lupe kan. jum baca mengenai entry aku untuk hari ni, hari ni aku nak merapu mengenai satu kartun yang bagi aku memang lawak dia tahap bengong nak mampus. haha

pernah tgk kartun Kappa Mikey ? memang tipu lah sapa yang tak pernah tgk. haha semua budak2 termasuk lah adik aku memang suka tgk kartun bengong tuh. adik adik aku lah yang telah menghasut aku supaya menonton kartun tuh. haha mula2 tgk macam bangang jer cita nih, tapi lama lama kita gelak sorang. ceh ! haha tapi serius, di sebabkan lawak dia yang bangang, bodoh, gila semua ada lengkap dalam satu group tuh boleh membuat kan aku gelak.

lagu dia sedap woo.. pernah dengar lagu penuh dia ? haha sedap, lagu tuh dinyanyikan oleh Beat Crusaders. tajuk dia kappa mikey lah. hahaha layan doh lagu dia, nak dengar ? nahh tekan play untuk vdeo di bawah ini....

.
.
.
.
.



okay lah, korang layan lah lagu tuh dulu. haha byebye salamualaikum..
Apr 5, 2011 with 0 Comment(s)
salahkah bersembang dengan orang lain dalam Facebook ?

kenapa perlu dikatakan Salah ?

tidakkah facebook itu dicipta untuk Bersembang ?

kenapa ada manusia yang sering kali membuatkan orang lain Benci kepada kita ?

kenapa mengguna kan Facebook sebagai alasan untuk membuatkan orang lain Benci kepada kita ?

perlu ke semua ini dilakukan untuk Mencerai atau Memusnahkan perhubungan antara orang lain ?

kenapa perlu ada perasaan Benci (jeles) bila tgk kita comment dengan orang lain ?

perlu ke menjadi batu api ?

kenapa ? kenapa ? dan kenapa ?

perlu ker ? perlu ker ? PERLU KER !

T_____________________________________________________T
hello :) salamualaikum.. apa khabar semua ? sehat ? alhamdulillah. aku pun sihat disisi keluarga dan orang yang tersayang aww aww~ haha okay sorry TERgedik :P okay kalau korang tgk tajuk entry aku untuk kali ini, aku letak tajuk "PERLU KE MELUAHKAN?" luahkan apa ? apa yang di maksudkan dengan meluahkan ? sebenarnya, aku nak bercakap mengenai lelaki yang jenis suka meluahkan perasaannya. huh ? macam pondan pun ada. HAHA tak lah, memang tak salah nak luahkan perasaan dekat makwe makwe korang tuh, girlfriend2 apa semua tuh kan.. tapi agak agak lah..

okay, mari kita fikirkan kenapa aku cakap kene "agak agak" haha. macam nih, contoh lah kan korang jadi makwe kepada pakwe2 korang.. and then, pakwe2 korang nih suke bebeno meluahkan isi hati.. pntang msj, mesti nak cakap pasal diri dia.. sekejap kejap, nak luahkan isi hati tuh.. manje bebeno, sikit2 cakap pasal masalah, problem.. bukan skali dua, tapi sejak menjadi pasangan sehingga lah bertahun tahun. HAHA tak gila ker ? eeiii idok ler aku menahan perangai macam tuh.. tak bosan ker hah ? tak rimas ker ? apa kau ingat makwe makwe korang tuh tempat nak menyelesaikan masalah masalah korang ? tempat nak luahkan segala apa yang terpendam dalam hati ? heyyy ! come on lah bro bro sekalian.. cuba fikir, kita nih lelaki.. kita buat lah cara lelaki, kadang kadang, berdiam itu lebih baik daripada bercakap.. kita try lah selesaikan masalah kita dgn sendiri dulu.. tak payah lah semua nak di ceritakan kat makwe2 korng, depa pun lama2 akan naik muak tahu tak ?

kesian lah dekat golongan2 perempuan nih, depa pon ada masalah sendiri, tak payah lah kita nak beban kan lagi.. betol tak ? haha aku bercakap macam aku nih berpihak kepada perempuan jer kan ? HAHA tak lah yang golongan perempuan pun sama jaa.. dua kali lima.. korang tuh kena lah jugak paham pakwe2 korang nih pun ada problem, tak payah lah sikit2 nak merajuk sikit2 nak merajuk. haha penat tahu tak ? kesian lah golongan2 pakwe korang nih. HAHAHA tgk macam NHCO. tak de pun nak main merajuk merajuk.. kah3 tett~

okay, lupe kan. so kat sini, kita boleh lihat lahh perempuan dan lelaki kena paham lah.. pndai2 lah nak idup derr tak payah nak duduk bawah ketiak orang lain. tak pun, apa guna ibubapa kita kan ? kita boleh meluahkan perasaan dan ketidakpuas hatian kita dekat depa, depa lagi boleh membantu kita daripada orang lain.. tapi di sini bukan lah aku nak kata kita tak boleh nak share something with our lover, tapi jangan terlampau lah. itu jer yang aku nak cakap, jangan terlampau.. takkan lah masalah lelaki pun nak bagi tahu ? lainlah kalau korang dah kawen, suami patut tahu mengenai isteri, isteri pun sama lah.. kan ? kan ? sapa yang tak setuju ? sorry ! ini sebuah pendapat, tidak ada kena mengena dengan yang hidup atau pun yang telah meninggal dunia.

AGAK AGAK lahh ketika anda ingin meluahkan sesuatu.. lagi satu, fikir lah dulu.. takkan benda benda yang bukan2 nak di bagi tahu kan ? bagi tahu yang penting2 sudah lah.. dan yang berkaitan dengan diri depa jugak, takda lah depa rasa "eeewwwww ?" haha nanti malu ja kalau pasangan korang kata "itu pun nak kene bagi tahu ker ?" haha gila aku lari duduk dekat india woo.. stakat nak menggedik tuh tak kesah sangat lah bagi aku HAHAHA ! jangan menggedik dengan orang lain udah lah kan ? lagi satu tak payah nak OVER sangat.. ini memang aku menyampah bila tgk antara golongan2 atau kumpulan2 kecil di sekolah aku, hish ! tak tahu malu betol, tak paham aku =..=" sorry kepada sesiapa yang bersekolah dengan aku. haha bukan semua lah, ada segolongan kecil ja.. aku nih memang jenis sedap mengutuk ornag dalam blog, kalau depan2 aku takda kuasa nak meng-sound diorang.. siapalah aku nih kan ? keh keh keh.

aku rasa, cukup lah aku mengkritik dan mengumpat mengenai diri orang orang sekeliling aku nih, aku saja nak menyatakan apa yang aku rasa betol di fikiran aku nih. aku bukan nak menyatakan keburukkan orang, tapi benda nih selalu terjadi dan memang ada dalam masyarakat sekeliling aku.. kita manusia, diorang pun manusia... apa kata kita berfikiran melalui cara manusia berfikir. jangan main redah jer, kan ? fikir dulu.. sorry kalau ada sesiapa yang terasa hati, aku bukan nak kata korang, tapi hanya sebagai nasihat semata mata.

okay guys ! sorry ! dan terima kasih kerana sudi membaca mengenai pemikiran aku nih. haha okay, harap kita berjumpa lagi, byebye, salamualaikum :)
Apr 4, 2011 with 0 Comment(s)
hello guys. salamualaikum, apa khabar ? aku letih sedikit hari nih, haih biasa lah kan.. nama pun SEKOLAH. haha okay, tadi masa dok usha usha pakcik google tuh kan, aku terjumpa gambar2 yang amat menarik hati aku. boleh dikatakan gambar yang berada dalam kategori "wow !" haha smart ! bnyk gambar gambar yang boleh membuatkan aku rasa grrr. geram gila, kalau lah aku boleh ambil gambar macam tuhh, perghh kan best hehe.

okay mari kita tgk gambar satu persatu, yang pertama :-

haha tgkk tuu.. gila kreatif ! aku tak thau macam mana depa buat =="

aku tak tahu gambar nih burung betol ker, atau pun patung, tapi SMART ! haha

wooo ! bahaya betol.. macam mana boleh jadi macam tuu ehh ? =="

ini aku rasa depa edit guna photoshop. haha nampak sangat tipu, tapi power, tak nampak kesan edit kan ?


HAHA ! comel gila. aku suka :)

lawa jerr light graffiti nih hoho. ghaaauummm !

I am here for you. wah ? HAHAHA :P

comel kan ? haha smart gila !

haiyak ! ramai orang tgk aku ! *dia kata* haha

haha amacam ? smart tak ? aku tahu korang mesti dah slalu tgk gambar2 nih, tapi aku pertama kali tgk, dan aku terpikat. so ? ada masalah dengan entry aku untuk kali ini ? hahaha kalau tak suka click butang home kat atas tuu okayy. hee~ bye bye salamualaikum..
Apr 3, 2011 with 4 Comment(s)
helo :) blog lain ? yaa haha asyik bertukar jer kan blog aku nih. haish aku memang tak puas hati lagi .. aku tak tahu apa sebenarnya yang aku nak blog aku nih looks like. hhaha alahh asalkan boleh baca kan ? tak kesah lahh.

okay, lupe kan mengenai itu.. aku tgh usha MBPH nih, sambil sambil nak iron baju pas ni haha.. sekarang tgh tgk YUNA. wow cantik gila, cair jap alahai~ hahaha serius lawa kan ? ;P aku tak minat sebenarnya MBPH nih, MAKSIAT ! haha sape setuju ? yeahh aku setuju.. semua maksiat. haha bapak aku pun ada tertanya tadi, asyik buad rancangan2 besar macam MBPH nih mesti buad dekat genting, kenapa ye ? pelik. tapi memang ramai orang kata Genting tuh syiok. tapi bagi aku, syok lagi dekat padang polo. HAHAHA boleh lari2 sehat kan badan, main mainan budak2 kat situ, kan kan ? boleh makan makan ;P haha hijau jer mata tgk rumput kat padang polo.

eh apa aku merepek sembang pasal padang polo pulak nih ? haha takde lupekan. esok sekolah kan ? setiap hari Ahad mesti aku rasa lain macam jer haih rasa takut ada..malas pun ada.. semua ada tak diketahui sebabnya. =.=" hw aku pun tak siap lagi , ini lah pelajar terbaik. bagus, takpa takpa, aku batman, tak tdo malam. haha karang aku buad lah benda tuh. hee ~ kita kene happy dowh, jangan tension dengan homework.


okayy bye~ :) salamualaikum.
Apr 2, 2011 with 4 Comment(s)
KALAU tiba tiba orang hantar mesej dekat korang macam nih "AKU BENCI KAU"
apa yang korang akan rasa ? terkejut ? marah ? rasa nak pegi jumpa dgn orang yang hantar msj tu ?



KALAU tiba tiba orang hantar mesej dekat korang macam nih "WOI BODOH !"
apa yang korang akan rasa dan akan korang buad ? maki2 dia balik ?



KALAU tiba tiba orang hantar mesej dekat korang macam nih "I LOVE YOU"
apa yang korang akan buad ? terkejut ? jadi gila ? hahaha



haha semua itu KALAU orang buad dekat korang.. ye lah.. mana tahu kan ? aku pernah jugak terkene.. hahaha aku tak tahu kenapa dan apa motif depa.. yang aku pasti diorang nih tergolong dalam kumpulan ORANG GILA SE MALAYSIA ! haha korang fikir kan lah sendiri, apa yang nak di buat dekat orang2 macam nih. nak kata bongok, pndai SMS.. hhaha

aku post entry nih sebab aku rasa..bnyk virus kebengongan macam nih terjadi pada zaman ini. teettt~
hello, salamualaikum.. lets take a look something that 'WOW!' haha tengok lah di bawah :-











menarikkan ? haa aku mengidam nak pegi dekat smua tempat nih. lawa gila. haha so aku rasa ini saja lah untuk hari nih, salamualikum. bye :)

hayati keindahan semulajadi kita :D

Apr 1, 2011 with 1 Comment(s)
hehe..hello ! :) salamualaikum.. huhu hari nih 1 haribulan April 2011 kan ? so pada tarikh ini lah aku di lahirkan. haha cantik kan tarikh nye .. ini 1st time hari jadi aku jatuh pada hari jumaat. dan aku rasa tahun nih lah tahun yang paling menggembirakan aku.. haha semuaa orang ingat, semua orang wish.. sampai habih kredit aku dok balas msj korang korang semua semalam ehh.. haha thanks thanks and thanks a lot ! i love you all (sambil sengih) hehe..

okayy yee ! ramai orang wish dekat fb tuu.. jenoh aku dok 'like' n balas 'thanks :)' hahha takpe walaupun aku tak rajin bebeno, tapi aku buad jugak (ceh macam tak ikhlas jer ?) haha takde lah, aku buat dengan penuh keikhlasan, ecehh HAHA.

tengok lahh betapa banyakknya notification aku. haha


hahaha ! semuaa ini aku balas tauu.. sebagai tanda terima kasih aku kepada korang, semua aku balas, tak kira lah yang kenai ker, tak kenai ker.. semuaa "THANKS :)" taun lepas aku rasa takde sampai macam ni sekali.. haha tapi taun nih penuh pulak.. hehe thanks tauu korang semua..

okay, dah dah cukup2 lah pasal wish tuu.. semalam orang yang pertama wish aku dekat FB ialah Mr. HAIKAL HARUDDIN ! haha semangat beliau tunggu jam nak post comment kat wall aku. hahaha thanks bro ! i like your hair :D haha ini yang pertama wish dekat FB.. yang pertama wish dekat handphone aku ialah HUSNA CHE OMAR. haha laju jerr dia msj ayat ayat yang sampai pnjang berjeler jeler tuu haha.. dia dah ready barangkali. btw THANKS ! tak kira lah siapa pun yang pertama... yang penting, aku sangat lah berterima kasih kepada sesiapa yang sudi menge'wish' aku tuhh huhu.. hadiah jer takdapat..

antara hadiah hadiah yang aku mintak HAHAHA tgk kat list bawah :-

1) aku ada mintak kereta BMW dekat fithri dan ada beberapa orang yang lain..
2) aku mintak ipad dekat naddie bini si abang botak tuh.. hahaha
3) aku mintak seseorang duduk dalam kotak, pastu suruh pos kan kotak tuh bagi sampai kat umah aku. HAHAHA

sebenornya, teman saje jerr mintak, tak berharap pun. HAHA nanti teman berusaha dapatkannya sendiri.. aku harap, dengan umur aku telah cukup nih, boleh lah aku amek lesen kete keh3 aku dah tuaa weyhh.. jangan melawan cakap orang tua ;P

aku ada dapat satu hadiah.. aku suka hadiah tuh sampaikan adik aku dok asyik nak main jer benda tuh. hahaha nak tahu apa dia ? meh datang umah aku tgk sendiri :P pape pun, thanks to all ! aku rasa ini jer lah kot yang aku boleh cakap kan kat korang :) ohh btw esok aku kene pegi skulah, ada kursus blaja membuat blog di sekolah. haha byebye ;)
salamualaikum..